tisdag 10 september 2013

10/9 dagens mat

FRUKOST:
Pannkakor (2port)

2,0 st Ägg rått
1,5 msk Fiberhusk
1,5 dl (Standarmjölk fett 3%) Mjölk 3% fett
1,0 dl (ovispad) Vispgrädde 40% fett
1,0 msk (fast) Smör 80% fett
1,5 msk (smält) Smör 80% fett
1,0 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)

1. Blanda ihop äggen och fiberhusken och låt det svälla en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och det smälta smöret, stek i smör som vanliga pannkakor.

2. Pudra över med vaniljpulver om så önskas, servera!


LUNCH:
Citronlax med blomkålsmos (4port)

500,0 gram Lax odlad norsk fjordlax
4,0 dl Creme fraiche 34% fett
1,0 st Citron
2,0 tsk Senap fransk
2,0 tsk Salvia
1,0 efter smak salt och vitpeppar
500,0 gram Blomkål
3,0 msk (ovispad) Vispgrädde 40% fett
2,0 msk (fast) Smör 80% fett

1. Sätt ugen på 225 grader och lägg laxen i en ugnsfast form. Riv skalet på cironen fint. Blanda ihop creme fraish, saften av en pressad citron, rivet citronskal, fransk senap och lite kryddor och bred över laxen. Stek den i ugnen ca 15 min eller tills den är klar.

2. Kok blomkålen i lättsaltat vatten i ca 10-13 min. När den kokt klart lägger du ner den tillsammans med grädde, smör, salt och peppar i en matberedare och mixar tills moset är klart, smaka av med kryddor.

3. Servera laxen tillsammans med blomkålsmoset!


MIDDAG:
Moussaka (5port)

500,0 gram Aubergine
500,0 gram Köttfärs blandfärs (70% nöt 30% gris)
1,0 st Lök gul röd
4,0 klyfta(or) Vitlök
2,0 msk Tomatpuré konc konserv
1,0 msk (fast) Smör 80% fett
2,0 st Ägg rått
1,0 dl Majonnäs 90% fett
3,0 dl (riven) Ost hårdost 31% fett
1,0 tsk Oregano
1,0 efter smak Peppar och salt
1,5 dl (ovispad) Vispgrädde 40% fett

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Finhacka löken och fräs i smöret. Tillsätt färsen och stek en stund. Blanda ner tomatpuré, grädde och kryddor. Låt puttra en stund och smaka av med kryddor.

3. Skiva auberginen tunt och lägg i en ugnsfast form och varva med köttfärsblandningen.

4. Blanda ägg, majonäs och den rivna osten. Häll över oststanningen över köttfärs och aubergineblandningen och gratinera i ugnen i ca 45 min eller tills tills den får fin färg.

5. Servera med en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar